27 Eylül 2008 Cumartesi
Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
Trachemys Scripta Elegans, Red-Eared Slider, Singapur Kaplumbağası, etc. Hepsi aynı şeyden bahsediyor: Kırmızı Yanaklı Su kaplumbağası. Yani pet shop'larda 5-10 TL arası satılan en sık görülen kaplumbağa cinsi.
Bu hayvanlar hakkında bir eserim var ama uzun yazıları kimse okumaz(neredeyse). Zaten bu blog'a göz atan herkes de Vampircik Sözlük'ten değil. Bu durumda, şöyle bir özet geçmenin faydalı olduğunu düşündüm. Zaten amaç bilgilendirmek olduğundan lafı dolandırmadan, maddeler hâlinde paylaşacağım sizlerle.
Kısaca RES, akvaryum ortamında 40 yıla kadar yaşayabilir. Cinsiyetleri kuyruklarına bakılarak, kabuk şekillerine göre ya da kan testi yapılarak anlaşılabilir. Erkeklerin alt kabuğu çiftleşmeyi kolaylaştırmak için biraz içeri göçüktür. Yine erkeklerin tırnakları daha uzundur ve yetişkinlerde erkekler dişilerden daha küçüktür. Bazı diğer ufak farklar da vardır ama en garantili olanlar bu yöntemlerdir. Yine de bu tür görünüşsel cinsiyet ayrımı kabuk boyu 15 cm'ye ulaşana kadar kesin bir şekilde yapılamaz, anca tahmin edilir.
Yavru RES'ler etçil olarak beslenir ve beslenmelidir de. Büyüdükçe hepçil ve ilerleyen yaşlarında tamamen otçul olacaklardır. Bu yüzden kaplumbağanızı haşlanmış tavuk göğsü, haşlanmış kıyma ve yine haşlanmış balıkla besleyebilirsiniz. Ama kıyma hızlı büyümesine neden olduğundan iç ve dış vücut gelişimini bozar, bu yüzdne verilmemesi daha iyidir. Çok severler am zararlıdır. Balık da tatlı su balığı olmalıdır, çünkü tuz böbreklerine zararlıdır ve deniz balıkları hayvanın uzun zamanda tolere edemeyeceği kadar tuz içerir. En sağlıklısı tavuktur yani. Ama o da abartılmamalıdır.
Her yerde okuduğum ve herkesten duyduğum bir şey: En kaliteli yem Tetra'nın Reptomin'idir. Gerekli vitamin ve kalsiyumu içerir, takviyeye gerek kalmaz. Bunlara ek olarak ileride otçul beslenmeye geçmeleri kolay olsun diye arada marul da verebilirsiniz. Hayvanın dengeli beslenmesini sağlamak içinse, monoton değil çok çeşitli yemler kullanılmalıdır.
Bir RES akvaryumunun olmazsa olmazları ısıtıcı, su filtresi, spot ışığı ve UVB lambasıdır. İdeal su ısısı 28,5 C derecedir(yavrular için). Büyüdükçe ısı farklarını tolere edebilecek dayanıklılığa ulaşırlar. Sık sık dip çekimi ve kısmi su değişimi yapmak gereklidir ve aynı sıcaklıktaki suyla yapılması iyidir. Spot lamba kuru alanı sıcak tutmak için gereklidir. UVB de D vitaminin emilimini sağlar ve kabuk yapılandırmasında kullanılır.
Kuru alan bu hayvan için su kadar hayatidir. Kabuklarını kurutmak, sucul bakterileri üzerlerinden uzaklaştırmak, spot lambası ve güneş ışığı sayesinde vücutlarını ısıtmak ve kabukları için gereken UV ışığını toplamak, ayrıyeten dinlenmek için bu kuru alanı kullanırlar.
En sık görülen hastalıklar mantar ve akciğer enfeksiyonudur. Mantar tedavisi özel ilaçlarla yapılırken, akciğer enfeksiyonu tedavisi daha karışık ve meşakkatlidir.
Görünen o ki, lafı gene çok uzattım. Oysa amacım küçük küçük notlar vermekti. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Aslında bunun 10 katı uzunluğunda yazılar yazılabilir ve hâlâ bu hayvanları yeterince tanımamıza yetmez, benimki de ufak bir çaba.
Değişik bir versiyon için buradan sözlükteki yazıma ulaşabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder